Kampen for å beholde jobben

Vi satt i gang massive tiltak for å følge anbefalingene fra FHI da vi fikk åpne igjen. I tillegg til å skrive under på at vi måtte godta å stenge på minuttet dersom Næringsetaten fant alvorlige brudd på smittevernreglene, sørget vi for dobbel bemanning for å sikre at reglene følges. Vi startet med bordservering gikk ned til ca 1/3 av kapasiteten, og fulgte alle retningslinjer for å forhindre smittespredning. Folk som ikke klarte å følge reglene måtte forlate stedet. Alle permitterte kom tilbake i jobb. 

De aller fleste i bransjen gjorde det samme. De som ikke klarte det fikk beskjed om å stenge.

Så kommer juli. For å blidgjøre folket ble det tillatt å reise. For vi nordmenn jo bare til Syden. Og til Sverige for å handle billig tobakk og alkohol. Dette gjorde at folk senket guarden. Busser og trikker fylles opp til randen mens vi som jobber ute fremdeles passer på at folk holder avstand mens vi går rundt og serverer på bordene. For vi er redd for å miste jobben vår igjen.

Så får vi et hopp i antall smittede. For folk har vært på ferie. Folk har vært på cruise. Og folk har vært på privatfester. Samtidig er det nesten ingen smittede som spores tilbake til utelivet. For vi har fulgt reglene nøye. Fordi vi er redd for å miste jobben vår igjen.

Likevel mister vi igjen jobben. Ingen signaler fra noen om nye lønnskompensasjoner. Mange tusen jobber står på nytt i fare - selv om vi har gjort akkurat det vi har fått beskjed om for å unngå nedstengning. Utelivsbransjen straffes for ting som skjer på privatfester. På cruise. På utenlandsreiser.

For oss som jobber i bransjen er det ikke noe nytt at det er vi som straffes. Vi er vant til at det er oss som angripes. Det spiller ingen rolle hvor hardt vi jobber eller hvor profesjonelle vi er. I anseelse ligger vi i utelivsbransjen bare et hakk over sexarbeidere i en del politikeres øyne.

Og etter samme natt som vi må stenge tidligere meldes det i avisene om en eksplosjon av hjemmefester og private fester der ingen har kontroll på hverken alkoholkonsum eller smittevern. Politiet har ikke kapasitet til å rykke ut til alle.

Vi vet at dette kunne vært unngått dersom vi profesjonelle hadde fått lov til å gjøre jobben vår. Men vi er jo bare uutdannede bartendere og servitører. Hva vet vel vi...?

Sjekk også denne underskriftskampanjen med noen enkle krav fra utelivsbransjen for å redde jobbene våre

Kommentarer

Populære innlegg