Krenket

Er du en av de som blir krenket?


Krenket av spillet "Politisk Ukorrekt"?
Av ordene til en komiker?
Av at det er bilde av en ulv på melkekartongen?
Av at Mark Twain  brukte ordet "nigger" i bøkene sine?
Av et  kulturelt korrekt lykkesymbol på en figur av Buddha?

En av årets krenkelser...

Jeg har noe å si til deg!

Ja, du har rett til å tenke og si at du ikke synes det er greit. Men hold det personlig. DU synes ikke det er greit, DU ville ikke sagt det på den måten. Ikke fly til avisene og sosiale medier og hyl over at du er krenket! Suck it up, and move on! For ellers blir vi alle flyende rundt som krenkede fjols som ikke tåler en dritt...

For ellers kan vi også si det sånn: Jeg blir krenket av av du er så jævlig lettkrenka. Jeg blir krenket over at det som skal til for å bli kjent ikke krever noe annet enn at du er en tomhjernet dust som er villig til å ha sex foran kamera på et iq-drepende realityshow. Jeg blir krenket av at Kygo kalles musiker. Eller av at Hege Storhaug får spalteplass.

Her er greia: Det er helt greit å reagere dersom du faktisk blir personlig krenket. Om du blir hengt ut i pressen fordi du er for feit. Eller for tynn. Eller har MS. Det er helt greit at du sier fra om at det å bli møtt med sjekkelinja "Fy faen, de puppene var fine! Kan jeg få låne dem i natt?" ikke er greit. Om noen skriker skjellsord, seksuelt undertrykkende ord eller lytekrenkelser til deg på gata, så er det greit å bli forbanna.

Men slutt å fly ut på sosiale medier og til avisene for å kreve at det ene og det andre må bort fordi DU ikke liker det som er skrevet eller blir sagt. For i det du får gjennom viljen din, så har du i samme slengen krenket de som liker det.

Vi har noen ganske klare lover om hva som er greit og ikke innenfor ytringsfriheten. La oss forholde oss til dem. For om alle skal få gjennomslag for hylene sine, så blir vi nødt til å fjerne nesten alt som heter kunst og kultur. Alt fra Mark Twains Huckleberry Finn til Vladimir Nabokovs Lolita. Alt fra Monty Python til Mandagsklubben. Alt fra Wagners verker til Mötley Crue.

Og da sitter vi igjen med et samfunn der ingen noen gang får utfordret sine egne meninger hverken på skolen eller i samfunnsdebatten. Det er ikke et fremskritt! Det er et tilbakeskritt til den gangen kirkene bestemte hva som var godtatt.

Er det hit vi er på vei?
"Modern Educayshun" av Neel Kolhatkar


Kommentarer

Populære innlegg