Lene tålte ikke buddhistisk lykkesymbol



Stakkars Lene Fladeby trodde ikke sine egne øyne da hun oppdaget en svastika på en Buddha-figur. Så hun tok kontakt med Romerikes Blad og fortalte om sjokket. Lene har Buddha-dilla, og har i følge artikkelen på rb.no rundt 50 Buddha-figurer.

Men å sette seg sånn noenlunde inn i kulturen - nei det gidder man visst ikke...

Faksimilie, rb.no. (Link til artikkelen)

Og da tror man nesten ikke sine egne øyne når man ser det gamle lykkesymbolet på figuren hun har kjøpt til pynt. For hadde hun satt seg litt inn i buddhismen - bare litt - så hadde hun kjent til at svastikaen er et lykkesymbol i religionen.

Faksimilie, rb.no. Bortsett fra facepalmen - den har jeg lagt til selv...

I dette tilfellet er det så åpenbart at dette symbolet ikke har mer med nazismen å gjøre enn kreasjonisme har med virkeligheten å gjøre, at man kanskje kunne ha latt være å føle seg støtt, og heller vært med på å begynne den lange veien med å ta tilbake svastikaen som et kulturelt symbol med røtter tilbake til førhistorisk tid. I stedet velger Kremmerhuset å fjerne den fra butikkene. Dessverre!

Jeg har ikke noe problem med å forstå at mennesker blir provosert av svastikasymboler, for i de siste 80-85 årene har man ikke forbundet svastikaen med lykke - men så er det det å se på bakgrunn, historie og sammenheng svastikaen dukker opp. Og når det dukker opp på en figur av Buddha, så burde det strengt tatt være grei skuring...

I mellomtiden får vi håpe at lett krenkede mennesker av Lenes kaliber ikke går seg bort, og havner på Solli Plass i Oslo og ser porten til Oslo Lysverker...

Oslo Lysverkers port, Solli Plass

Kommentarer

Populære innlegg